De Basisregistraties Adressen en Gebouwen staan niet op zich. Ze maken deel uit van het Stelsel van Basisregistraties. Daarom volgen ook wij intensief de ontwikkelingen rondom de BGT transitie. Het project BGT biedt een mooie kans om kwaliteits- en efficiencyslagen te maken, daar waar de BAG dergelijke beloftes nooit heeft kunnen waarmaken.
De opbouw van de BAG heeft ontzettend veel geld gekost. In veel gevallen kampt de basisregistratie nog steeds met achterstanden en slordigheden in de administratieve en geometrische gegevens. Maar op welke manier kunnen deze achterstanden doorwerken in bijvoorbeeld een nieuwe basisregistratie zoals de BGT? Tijdens de transitie van de GBKN naar de BGT zullen gemeenten in veel gevallen kiezen voor de BAG pandenkaart als basis voor de opbouw van de BGT panden. Wat er in feite gebeurt, is dat geometrische BAG uitval overgeheveld wordt naar een nieuwe basisregistratie. Dat is uiteraard onwenselijk, omdat dezelfde uitval dan voorkomt in twee basisregistraties. Voorkomen moet worden dat na 1 januari 2016, wanneer de beheerfase van de BGT verplicht ingaat, in twee administraties moet worden geschoond. Veel slimmer lijkt het daarom om de BGT transitie aan te vliegen als een soort drietrapsraket: 1. inventarisatie BAG & WOZ, 2. actualisatie BAG & WOZ en 3. BGT transitie.
Een mogelijke manier om dit aan te pakken:
Stap 1 – Inventarisatie BAG & WOZ
Start met het in beeld brengen van de BAG en WOZ achterstand en uitval. Dat kan door een marktpartij de BAG pandenkaart te laten confronteren met de meest recente luchtfoto’s (mutatiedetectie of -signalering). Daarnaast worden alle WOZ deelobjecten gekoppeld aan de BAG pandenkaart. Het resultaat zal zijn dat niet alle gebouwen en uitbouwtjes in de BAG pandenkaart zijn opgenomen, niet alle WOZ deelobjecten automatisch aan hun bijbehorende BAG pand kunnen worden gekoppeld en er (deel)objecten ontbreken in de WOZ.
Stap 2 – Actualisatie BAG & WOZ
De uitval uit de eerste stap kan het snelst uitgezocht worden op BAG-relevantie met behulp van obliekfoto’s. De BAG pandenkaart kan worden bijgewerkt, gebouwen worden in een apart laag geplaatst die niet BAG- maar wel WOZ- en BGT-relevant zijn, ontbrekende WOZ objecten worden aangevuld in de WOZ administratie en de overige, niet automatisch te koppelen WOZ (deel)objecten worden handmatig toegewezen aan de bijbehorende BAG panden. Met deze actie is de BAG pandenkaart volledig bijgewerkt en de BAG-WOZ-koppeling gerealiseerd. Dat laatste is een verplichting om te kunnen aansluiten op de Landelijke Voorziening WOZ.
Stap 3 – BGT transitie
Met de actualisatie van de BAG pandenkaart is er een kwalitatief bronbestand om de BGT panden mee op te bouwen. Met de BGT transitie hoeft echter niet gewacht te worden tot de complete BAG en WOZ zijn opgeschoond. Na de inventarisatie kunnen eerst de BAG panden verbeterd worden die grenzen aan BGT objecten zoals wegen en erfafscheidingen. Die aantallen zullen meevallen, omdat de meeste panden zich midden op het perceel bevinden. Deze BAG objecten kunnen prima parallel aan de opbouw van de BGT worden geactualiseerd, omdat de BAG panden later eenvoudig omgezet kunnen worden naar BGT panden, zonder dat daarbij andere BGT objecten aangepast hoeven te worden. Op deze manier loopt de BGT transitie geen onnodige vertraging op.
Door bovenstaande werkzaamheden uit te voeren binnen één groter traject zorg je ervoor dat:
- De BAG compleet is, waardoor minder terugmeldingen zullen binnenkomen;
- De WOZ compleet is, waardoor ofwel een hogere OZB-opbrengst binnengehaald kan worden ofwel de tarieven verlaagd kunnen worden;
- De BAG-WOZ-koppeling gerealiseerd is en aangesloten kan worden op de Landelijke Voorziening WOZ;
- De BGT direct vanaf de opbouwfase een hoge kwaliteit kent, zodat in latere fasen niet eindeloos ingehuurd hoeft te worden.
Hulp nodig met het project BGT of andere ideeën? Neem vrijblijvend contact op!
Geef een reactie